Πριν την εμφάνιση του Χριστιανισμού, στην Βόρειο Ήπειρο λατρεύονταν οι θεοί των αρχαίων Ελλήνων, ο Δίας, η Αθηνά, η Άρτεμη, η Αφροδίτη και οι άλλες θεότητες του Ολύμπου, όπως μαθαίνουμε από τις επιγραφές, τα αγάλματα και τα ανάγλυφα που διασώθηκαν και βρέθηκαν σε αυτή την περιοχή.
Για παράδειγμα στον όρμο του Αυλώνα βρέθηκε μικρό ιερό αφιερωμένο στην θεά Αφροδίτη, όπου στο εσωτερικό του υπήρχε βράχος με ανάγλυφο σχετικό με τη λατρεία της θεάς. Μεταξύ του χωριού Νίβιτσας και της Ιεράς Μονής Κοκαμιάς ανακαλύφθηκε επιγραφή σε έναν φυσικό βράχο, πάνω στον οποίο αναγράφεται με μεγάλα γράμματα το όνομα του θεού Τέρμονος, για τον οποίο πίστευαν ότι προσωποποιείται σε αυτόν τον βράχο. Στο Βουθρωτό βρέθηκαν άγαλμα της Αφροδίτης , εξαιρετικής τέχνης και ιερό του Ασκληπιού.
Στην κοιλάδα του Άνω Δεβόλη (Άψου) της Κορυτσάς, βρέθηκε ανάγλυφο που εικόνιζε την Άρτεμη γεροδεμένη, να τρέχει μέσα στα δάση ακολουθούμενη από τον σκύλο και το ιερό της ζώο το ελάφι. Στην ακρόπολη του Τεπελενίου βρέθηκε στήλη με γράμματα, προς τιμήν του θεού Ποσειδώνα, μαρτυρώντας την ύπαρξη ναού για αυτόν ή κάποιον άλλο θεό.
Επίσης σε ανασκαφές στη θέση Γέρμα, νοτιοδυτικά της Σαρακίνιστας Αργυροκάστρου, βρέθηκαν χάλκινα νομίσματα, που είχαν στην μία τους όψη τις κεφαλές του Δία και της Διώνης και στην άλλη της Άρτεμης.
dmanex.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου