Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

5 Ιανουαρίου 1991: Η πρώτη πράξη για την ίδρυση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ»



Τηλεγράφημα του Παν. Μπάρκα προς τον Π. Μπερέτη
Που τον ενημερώνει για τη συνάντηση στις 11 Ιανουαρίου
Στοιχεία από το προσωπικό αρχείο του Παναγιώτη Μπάρκα για την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ
Στις 05.01.1991 συνεδρίασε για πρώτη φορά η ομάδα Αργυροκάστρου για να συζητήσει το πρόγραμμα, καταστατικό και ονομασία της οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ. Νουνός της οργάνωσης είναι ο ιατρός Γιώργος Μπούκας.
  
Τα έγγραφα αυτά αφού ετοιμάστηκαν και εγκρίθηκαν στην ομάδα Αργυροκάστρου, παρουσιάστηκαν στην ιδρυτική συνάντηση της Δερβιτσιάνης στις 11.1.1991. Την  συνάντηση της Δερβιτσιάνης οργάνωσε η ομάδα Αργυροκάστρου.

Παράλληλα με τη δουλειά για την σύνταξη των ιδρυτικών εγγράφων, η ομάδα ήρθε σε επαφή με όλες τις ομάδες που δρούσαν αυτόνομα για την ίδρυση πολιτικής οργάνωσης των Ελλήνων, στην Αλβανία, εκπροσώπους των οποίων κάλεσε στη συνάντηση της Δερβιτσιάνης. Ταυτόχρονα ενημέρωσε και την ελληνική πρεσβεία στα Τίρανα.  

Το έργο της ολοκληρώθηκε στις 19 Γενάρη όταν κατάθεσε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης το φάκελο ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, αποτρέποντας ύπουλη προσπάθεια ομάδας των Τιράνων (μυημένων πιθανόν στα γραφεία του Αλία), για να παρουσιάσει δικό της φάκελο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Εδώ, πιθανόν να οφείλεται η παρεξήγηση ότι την ΟΜΟΝΟΙΑ ίδρυσε ο Ρ. Αλία. Αργότερα, όντος η ηγεσία της ΟΜΟΝΟΙΑΣ τέθηκε σταδιακά υπό τον έλεγχο των δομών του. 
 
- Την αίτηση ίδρυσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης υπέγραψαν συνολικά 133 Έλληνες. Απ΄ αυτούς 66 πτυχιούχοι πανεπιστημίου, (δάσκαλοι, καθηγητές πανεπιστημίου, μηχανικοί γεωπόνοι, οικονομολόγοι, ιατροί καλλιτέχνες, νομικοί).
- Την ιδρυτική αίτηση υπέγραψαν 26 φοιτητές. Οι υπόλοιποι είναι αγρότες. εργάτες και διάφοροι επαγγελματίες.
-  Η πρώτη υπογραφή στο αίτημα για την ίδρυση της οργάνωσης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, είναι του Παναγιώτη Μπάρκα. Ακολουθούν οι υπογραφές της εξάδας.
- Η ιδρυτική απόφαση εκδόθηκε στις 22.02.1991.
            - Στις 26.02.1991, οργανώθηκε το πρώτο συλλαλητήριο  για την ίδρυση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ το οποίο προσφώνησε ο ιερέας Γεώργιος Ζάρος

Την ιδρυτική αίτηση δεν υπέγραψαν:
-18 από τα 25 μέλη της ιδρυτικής συνάντησης της Δερβιτσιάνης της 11ηςΓενάρη 1991.
- Κανένας από τους μέχρι τώρα προέδρους της ΟΜΟΝΟΙΑΣ,
- Κανένας  από τους βουλευτές της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, (ή του ΚΕΑΔ),(εκτός από δύο).
- κανένας από τους δημάρχους, νομάρχες, έπαρχους του ψηφοδελτίου ΟΜΟΝΟΙΑΣ-ΚΕΑΔ,
- Κανένα από τα σημερινά μέλη του Γενικού Συμβουλίου. (εκτός από τέσσερα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου